Oul - importanța lui nutritivă și cum să îl introduci la început de diversificare

Ținând cont de perioada ciocnirilor de ouă care urmează, m-am gândit să deslușim beneficiile excelente ale acestui superaliment pentru bebelușii și copiii mici! Dar și aspectele importante de care să ții cont, mai ales dacă ești la început de diversificare.

Căci ouăle nu sunt doar pentru cei mari - ele vin la pachet cu proteine, grăsimi esențiale, vitamine și minerale, benefice pentru a hrăni corpul în creștere și mințile curioase ale celor mici! În plus, sunt și versatile, și delicioase, ceea ce face ca ora mesei să fie ușor încropită în zilele ocupate!

Ouăle sunt o sursă extraordinară de proteine, cu un profil complet de aminoacizi (blocurile de construcție ale celulelor) și grăsimi esențiale, inclusiv grăsimi saturate, colesterol și DHA (un acid gras omega-3) pentru a construi pereții celulelor și pentru a susține creșterea creierului și a vederii. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în alte vitamine B și folat, precum și în seleniu, zinc și iod. Conțin și fier, dar o cantitate mică, cel puțin în comparație cu carnea.

Știai că… oul este cel mai bogat aliment în colină?

Colina este un nutrient esențial, o vitamină solubilă în apă, care nu este recunoscut pe scară largă, dar care joacă un rol crucial în dezvoltarea bebelușilor și a copiilor. Studiile au arătat că joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea creierului, dar și:

  • Sporește memoria și îmbunătățește funcția cognitivă

  • Influențează integritatea structurală și funcțiile de semnalizare ale membranelor celulare

  • Este necesar pentru sinteza adecvată a ADN-ului

Paștele - perioada în care se mănâncă ou negreșit

Iată câteva aspecte importante de care să ții cont în perioada Paștelui, când oul va fi cel mai probabil prezent la toate mesele la care luați parte. În primul rând, nu există recomandări "oficiale" privind cantitatea de ouă zilnică pentru bebeluși și copii mici, prin urmare atunci când sunt întrebată “Câte ouă poate să mănânce copilul meu”, răspunsul este: depinde. 

În cazul în care abia începi diversificarea:

Oul este un alergen comun, iar pentru cei mici care abia încep diversificarea, este important să îl introduci cu răbdare și atenție. Unele recomandări susțin introducerea oului ca întreg (gălbenuș și albuș) de la început. Și, deși nu susțin că acest lucru este în vreun fel greșit, abordarea mea este le separă din două motive: 

1. La început de diversificare, cantitatea consumată de solide de către cei mici este foarte mică. Iar pentru nevoile nutriționale specifice ale bebelușilor, gălbenușul este mult mai bogat în nutrienți decât albușul. Albușul este o sursă bună de proteine, dar gălbenușul conține grăsimile sănătoase, colina, fierul, vitaminele B și vitaminele A și D.

Atenție: Nu este neobișnuit ca bebelușii să vomite după ce consumă gălbenușuri de ou pentru prima dată, mai ales dacă li se dă prea mult prea repede. Așa că începe încet.


2. Reacțiile alergice la proteinele din albușul de ou sunt mult mai frecvente decât la gălbenușul de ou. Introducerea gălbenușului mai întâi este o modalitate excelentă de a dezvolta toleranța la ouă prin expunere repetată înainte de a introduce albușurile. Există unii micuți care reacționează însă și la gălbenușurile de ou, prin urmare, dacă este pentru prima dată când îl oferi, asigură-te că faci asta în prima parte a zilei, pentru a putea urmări orice potențială reacție. O reacție alergică cu efect imediat poate avea loc din momentul interacțiunii cu alimentul și până la două ore.

De asemenea, este important să nu combini oul cu alt alergen comun, mai puțin în cazul în care acesta a fost deja introdus cu succes.

Gălbenușul este unul dintre primii alergeni comuni pe care îl recomand părinților să îl introducă la început de diversificare. Cât despre albuș, nu există un moment potrivit sau nepotrivit pentru a-l oferi, eu am așteptat în a introduce oul întreg în cazul ambilor mei băieți până spre 8-10 luni, când mâncau deja o cantitate mai mare de alimente și 2 sau 3 mese pe zi.

Cum introduci oul?

în primul rând, atunci când servești ouăle bebelușului, asigură-te că toate părțile oului sunt complet fierte, deoarece ouăle pot conține Salmonella, o bacterie comună care poate provoca boli de origine alimentară în tractul intestinal, un risc compensat prin fierberea ouălor la 160° F (71°C). Nu folosi niciodată ouă crăpate sau murdare, care pot crește riscul de boli de origine alimentară.

În plus, cu cât oul este mai gătit, cu atât sunt mai puține șanse de reacție alergică. Așadar, dacă te îngrijorează vreo potențială reacție alergică, gătește bine oul, mai ales la început, și include puțin gălbenuș (sau parte din oul întreg) în piureul celui mic.

Pentru baby-led-weaning (BLW) sau autodiversificarea cu finger foods, o omletă cu gălbenuș de ou (sau ou întreg, dacă asta alegi) tăiată în formă de degete este un mod excelent de a începe!

Pot oferi ou moale celui mic?

Oferirea ouălor fierte moi celor mici este o decizie extrem de personală, pentru că nu există posibilitatea de a asigura niciodată o siguranță de 100%. Pe măsură ce sistemul digestiv al celor mici se dezvoltă (unele recomandări oficiale menționează după 5 ani), oferirea gălbenușurilor de ouă organice, de bună calitate, crescute la pășune, fierte mai moi poate fi o opțiune dacă este ceva ce obișnuiți să consumați în familie.


Nu uitați să păstrați varietatea în meniu - amestecați și combinați ouăle cu alte alimente bogate în nutrienți pentru o alimentație echilibrată care să îi mențină pe acești micuți în plină dezvoltare! 

Next
Next

Gustări echilibrate pentru călătorii cu copii mici: opțiuni delicioase pentru aventuri în mișcare