Cafeaua în sarcină și postpartum

Odă ție, ceașcă minunată de cafea! 

Cred că una dintre primele întrebări pe care le primesc de la clientele mele însărcinate sau care alăptează atunci când începem să lucrăm împreună este dacă își pot menține în continuare obiceiul de a bea cafea.

Sunt genul de consultant nutriționist căruia îi place să prezinte argumente și să își ajute clientele să ia decizii informate. Și asta întrucât sunt ferm convinsă că atunci când oamenii înțeleg de ce unele lucruri le sunt benefice în timp ce altele nu, există o șansă mai mare ca orice schimbare benefică să fie mai sustenabilă. Așa că am pregătit un articol detaliat pentru a te ajuta să iei decizii informate în ceea ce privește consumul de cafea în timpul sarcinii și în perioada postpartum - fie că alăptezi sau nu.

Cafeaua și mersul la baie

Unii oameni (femei și bărbați) se bazează pe ceașca lor de cafea de dimineață pentru a avea scaun. Deși este o obișnuință pe care o descurajez, înțeleg de ce poate fi înfricoșător să renunți la cafea dacă ai devenit dependentă de ea pentru a merge la toaletă. 

Te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă asta?

Deși compușii bioactivi ai cafelei și numeroasele lor proprietăți potențial benefice pentru sănătate au fost studiate în detaliu în ceea ce privește sistemul cardiovascular și sistemul nervos central, legătura dintre cafea și tractul gastro-intestinal nu a primit până acum atenția cercetărilor în aceeași măsură. Găsesc acest lucru foarte surprinzător, având în vedere că tractul gastro-intestinal este primul sistem al corpului care intră în contact cu cafeaua ingerată.

Un studiu a constatat că cafeaua "stimulează dorința de a defeca la cel puțin o treime din populație, în principal femei". Deși nu am putut găsi un studiu de cercetare care să dezvăluie întregul proces cu precizie și în detaliu, există câteva ipoteze care se dovedesc a fi adevărate.

Nu este cofeină cea care influențează mobilitatea colonului în cazul efectului cafelei, deoarece atât cafeaua obișnuită, cât și cea decafeinizată pot avea un efect laxativ.

Există anumiți compuși prezenți atât în cafeaua cu cofeină, cât și în cea decafeinizată care influențează producția de gastrină - un hormon peptidic care stimulează contracțiile stomacului și relaxează sfincterul sistemului intestinal, lucru care poate declanșa eliminarea de scaun.

Unele efecte indirecte ale colecistokininei (un hormon peptidic al sistemului gastro-intestinal responsabil pentru stimularea digestiei grăsimilor și proteinelor) și motilinei (care stimulează motilitatea gastrică și a intestinului subțire, determinând deplasarea alimentelor nedigerate în aceste regiuni în intestinul gros), ale căror secreții sunt stimulate de consumul de cafea, au fost menționate și în studii.

În timp ce această conexiune poate fi fascinantă pentru unele persoane, în practica mea mă concentrez pe trecerea de la mișcările intestinale dependente de cafea la stimularea naturală a sistemului nostru digestiv.

Cafeaua în timpul sarcinii

Cofeina este unul dintre cei mai iubiți stimulenți din lume, iar cafeaua este cea mai consumată băutură din lume (în afară de apă). De asemenea, se găsește în ceaiul negru și verde, cacao, băuturile răcoritoare de tip cola și băuturile energizante. Uneori, cofeină poate fi găsită în batoanele de ciocolată, batoanele energetice și în unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, precum siropul pentru tuse sau pastilele de slăbit.

Rezultatele studiilor privind efectele consumului de cofeină în timpul sarcinii sunt variate și în general inconcludente, dar ceea ce este în general acceptat este faptul că cofeină este un alcaloid stimulant, care crează dependență și care ajunge în fluxul sanguin al fătului prin placenta. De asemenea, cofeină a fost detectată în lichidul amniotic, cordonul ombilical, urină și plasmă a fătului.

Fătul nenăscut nu poate metaboliza cofeină, deoarece ficatul său nu produce suficient de multe enzime necesare. Este cunoscut faptul că cofeină stimulează sistemul nervos atât al mamei, cât și al copilului, dar este mai puțin clar cum afectează un făt în curs de dezvoltare.

Femeile însărcinate metabolizează cofeină mai lent decât femeile care nu sunt însărcinate, ceea ce înseamnă că au nevoie de 1,5 până la 3,5 ori mai mult timp pentru a elimina cofeină. Motivul este scăderea activității enzimei hepatice, responsabilă de metabolismul cafeinei. Corpul are multe alte sarcini importante de îndeplinit în cele 9 luni de sarcină, prin urmare unele funcții sunt deprioritizate. În plus, s-a constatat că o singură ceașcă de cafea reduce absorbția fierului cu până la 39%, un mineral extrem de important în timpul sarcinii (și adesea deficitar sau la niveluri scăzute).

Mai multe studii au raportat un risc crescut de avort spontan și naștere prematură dacă mama consumă cantități foarte mari de cofeină (aproximativ 8 cești de cafea pe zi sau mai mult). Cantitatea de cafea (sau cofeină, pentru a fi mai precis) considerată "sigură" în timpul sarcinii variază în diferite studii. Acesta este, probabil, și motivul pentru care recomandările privind consumul de cofeină diferă între diferite organizații de sănătate sau țări. Unele studii au constatat că reducerea consumului de cofeină la 180 mg de cofeină (1 sau 2 cești, în funcție de dimensiunea ceștii și tipul de cafea) pe zi după săptămâna a 16-a de gestație nu a avut efect asupra greutății la naștere. 

Actualul ghid al Organizației Mondiale a Sănătății recomandă un consum de cofeină sub 30 mg/zi în timpul sarcinii, în timp ce NHS menționează limitarea consumului la nu mai mult de 200 mg/zi.

O ceașcă mare de cafea (aproximativ 250 ml) conține între 100 - 200 mg de cofeină. Această variație depinde de tipul de cafea, metoda de preparare, modul de preparare, etc. Conținutul de cofeină nu va scădea dacă o bei cu lapte sau dacă adaugi apă. Recomandarea mea este să vizezi între 0 (scenariul ideal) și 150 mg pe zi. 

Ține minte că nu ar trebui să consumi mai mult de 300 mg/zi de cofeină.


Cafeaua după naștere

Nu este deloc surprinzător de ce prima opțiune a mamelor diminețile este o băutură energizantă precum cafeaua, mai ales după o noapte cu (mai) puțin somn. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare.

Cofeina determină glandele suprarenale să producă adrenalină și cortizol, doi hormoni de stres care te pot face mai puțin capabilă să gestionezi stresul, ceea ce este în general contraproductiv în perioada postpartum, mai ales în primele luni cu un nou-născut. Cofeina în exces reduce absorbția fierului, așa cum am menționat anterior, dar are și capacitatea de a elimina calciul din organism. Și ambele minerale sunt esențiale în perioada postpartum.

Cofeină este transferabilă prin laptele matern, iar unii bebeluși alăptați pot fi sensibili la cofeină. Nu poți ști asta cu adevărat decât dacă observi și observi semne precum agitație neobișnuită la bebeluși, vigiliență excesivă și dificultăți în a rămâne adormiți pentru mult timp. Acestea ar putea fi și simptome ale altor cauze, deci știu că poate fi dificil să tragi concluzii. Dar dacă bebelușul este excesiv de supraestimulat, atunci cred că merită să excluzi cafeaua pentru câteva zile pentru a vedea dacă există vreo îmbunătățire.

Când vine vorba de câtă cafea ar trebui consumată în perioada postpartum, recomandarea mea este aceeași ca și în timpul sarcinii: între 0 și 150 mg pe zi este ideal.

Dar cafea fără cofeină? 

Dacă îți este greu să renunți la gustul cafelei, cafeaua decofeinizată poate fi o alternativă bună. Cu toate acestea, majoritatea mărcilor convenționale utilizează solvenți chimici în procesele de extracție, de aceea recomand să găsești o cafea decofeinizată certificată organic sau care folosește metoda apei elvețiene, deoarece aceste alternative "mai curate" utilizează doar dioxid de carbon și apă.

Pe de altă parte, cafeaua decofeinizată poate avea un impact negativ asupra absorbției de fier, așa că, dacă suferi de nivele scăzute de fier sau anemie, totuși încearcă totuși să o eviți sau să o bei rar. De asemenea, procesul de decofeinizare influențează conținutul de antioxidanți al cafelei - care este, de fapt, unul dintre beneficiile consumului de cafea. 

Alte alternative excelente pentru un pick-me-up în perioada sarcinii și postpartum sunt latte-ul de turmeric și matcha.

Surse folosite în scrierea acestui articol:

  •   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520888/

  •   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507998/

Previous
Previous

Dezvoltarea microbiomului intestinal al copiilor

Next
Next

Hrană pentru sănătate hormonală