Cum știi dacă suplimentele pe care le iei sunt potrivite pentru tine?

În epoca în care orice supliment este la un click distanță, îți propun să vorbim despre ce presupune alegerea suplimentelor de care corpul tău are cu adevărat nevoie pentru a funcționa optim.

În calitate de consultant nutriționist, atunci când analizez formularul completat de un client cu care lucrez, la rubrica despre suplimente fie nu există niciun supliment, fie observ o listă lungă de 5-10 suplimente diferite.

În cadrul sesiunii, atunci când întreb de ce iau toate aceste suplimente, răspunsul nu este de obicei foarte convingător. Aspecte precum “prietena mea mi l-a recomandat”, “o colegă de la birou ia și am zis să încerc și eu” sau “am văzut pe Instagram” sunt des menționate ca motivații pentru suplimentare. Desigur că uneori răspunsul este “așa mi-a recomandat medicul meu ginecolog”, iar atunci întrebarea mea este… ați discutat pe larg cum arată alimentația ta?

Cel puțin din experiența mea cu clienții, medicina convențională este “blocată” în suplimente dezvoltate sintetic care nu au ingredientele cele mai calitative, nu au nici cea mai bună rată de absorbție, dar conțin cu duiumul aditivi alimentari.

De ce? Nu știu, dar în toate țările în care am locuit până acum, uitându-mă în urmă, mi s-au recomandat doar suplimente dezvoltate sintetic, cu forme mai puțin biodisponibile (exemplu: acid ascorbic) sau care au un impact negativ asupra tractului meu digestiv (exemplu: fier).

Revenind la suplimente, este important să evaluezi eficacitatea lor la fiecare 3 luni și să concluzionezi dacă acestea sunt în continuare suplimentele potrivite pentru tine. Pentru a-ți oferi un ghid, am scris câteva aspecte de care să ții cont atunci când faci această “analiză”.

Poți obține nutrienții pe care acum îi suplimentezi din alimentație?

Abordarea mea pune întotdeauna hrana pe primul loc. Verifică dacă alimentația ta este suficient de variată încât să primești tot ce are nevoie corpul tău. De asemenea, ia în considerare dacă mănânci suficient. O alimentație cu mai puțin de 1600 de calorii este insuficientă pentru un adult mediu pentru a obține suficienți nutrienți din alimentație. De asemenea, o alimentație săracă în proteine de calitate duce adesea la niveluri mici de micronutrienți esențiali precum fier, zinc, colină, acizi grași omega 3.


Ce surse de alimente integrale poți adăuga pentru a acoperi acele deficiențe de nutrienți?

Ia în considerare somon și sardine pentru omega-3, legume cu frunze verzi pentru folat, ouă pentru colină, carne de vită hrănită cu iarbă pentru fier și vitamine din complexul B, turmeric pentru susținerea antiinflamatoare, etc. De multe ori, schimbările la nivel de alimentație nu sunt atât de greu de făcut precum îți imaginezi.

Ține cont că, în timp, anumite medicamente pot epuiza nutrienți

De exemplu —

 ➔ Contraceptivele hormonale epuizează vitaminele din complexul B + magneziul + vitaminele C și E

➔ Antidepresivele epuizează vitaminele din complexul B + magneziul + calciul + vitamina D

➔ Antihipertensivele epuizează calciul, magneziul, zincul, potasiul, vitaminele din complexul B și fierul

➔ Statinele epuizează CoQ10 + vitamina D și E + beta-caroten

➔ Inhibitorii pompei de protoni (IPP) epuizează magneziul + vitamina B12

Dacă ai luat oricare dintre aceste medicamente (sau o combinație), merită să faci un panel de nutrienți pentru a evalua valorile tale de bază și pentru a suplimenta în consecință. Mai ales întrucât epuizarea unor anumiți nutrienți poate chiar agrava afecțiunile pe care aceste medicamente sunt menite să le “trateze”.

Prescrierea de medicamente, analiza acestora sau chiar recomandarea de anumite suplimente peste o anumită valoare sunt aspecte care nu țin de expertiza mea, iar acolo medicul este întotdeauna contactul tău principal. Vreau însă să subliniez cât de important este ca medicul să îți comunice aceste aspecte atunci când îți prescrie un medicament din categoriile de mai sus. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ai tot dreptul să întrebi! Multe din persoanele cu care lucrez iau “orbește” suplimente recomandate de medicul lor. Departe de mine intenția de a submina competențele acestor profesioniști în domeniile pe care le-au studiat și s-au specializat. Rolul lor, de multe ori, este chiar să salveze vieți. Am o profundă recunoștință pentru medicina modernă care a salvat viața ambilor mei părinți.

Însă recomandările de suplimente pe care le regăsesc în chestionarele femeilor cu care lucrez mă fac deseori să concluzionez că suplimentele nu sunt în specialitatea lor și se recomandă din inerție, în urma unor colaborări sau pur și simplu fără niciun pic de personalizare. 

Ai vreo afecțiune digestivă care împiedică absorbția unor nutrienți?

Când bariera intestinală este compromisă, există o inflamație crescută, nu producem suficientă bilă sau enzime digestive pentru a descompune alimentele, sau există un dezechilibru în diversitatea bacteriilor. Este, prin urmare, posibil să nu asimilăm nutrienții bine, chiar și cu o alimentație sănătoasă și diversificată.

Afecțiunile care pot influența acest lucru includ boala celiacă, sindromul intestinului iritabil, boala Crohn, SIBO sau utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni/antacide.

Ești însărcinată, ai născut recent sau alăptezi?
În aceste perioade, corpul tău are nevoie de o cantitate mai mare din anumiți nutrienți pentru a sprijni dezvoltarea unui organ în întregime (placenta), pentru a susține creșterea și dezvoltarea unui bebeluș, pentru a se recupera după o naștere, pentru a produce lapte matern și a face față provocărilor care apar odată cu oboseala în perioada postpartum. Dacă dorești să ne uităm împreună la stilul tău de viață, alimentația, simptomele, suplimentele pe care le iei în acest moment și să le punem față în față cu nevoile tale în aceste perioade, scrie-mi.

Există redundanțe?

Analizează ingredientele din suplimentele tale actuale. Există vreunul dintre ele redundant? Sunt nenumărate dățile în care am revizuit o listă de suplimente de la cliente și am găsit redundanțe între ele: unul era pentru creșterea părului, altul pentru “metabolism rapid” și altul un complex de multivitamine sau complex de vitamine B.

Mai multe dintre aceste suplimente pot conține ingrediente active similare sau chiar aceleași, iar în mod sincer vă spun că este o risipă de bani.

Ai observat vreo diferență?

În cele din urmă, dacă iei suplimente, întreabă-te dacă ai observat vreo diferență. Te simți mai energică? Dormi mai bine? Ți-a ajutat digestia? Îți crește părul?

Ar trebui să observi o diferență într-un interval de trei luni. Dacă nu, e benefic să reevaluezi și să iei în considerare un alt supliment sau alte cauze de natură psihico-emoțională care sunt adesea trecute cu vederea.

Desigur că toate recomandările de suplimente ar trebui să vină ca un adaos pe lângă un stil de viață și o alimentație echilibrată și variată. Știu că sună deja clișeic, dar mă sperie multitudinea de suplimente care sunt recomandate fără să se țină cont de asigurarea, în primă fază sau măcar concomitent, unui fundament firesc de nutriție, mișcare și grijă de sine.

Disclaimer: Informațiile furnizate în acest articol sunt destinate doar în scopuri educative și informative și nu ar trebui să fie considerate ca sfaturi medicale. Consultanța în nutriție nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Înainte de a face orice modificare în regimul alimentar sau de a începe un nou program de suplimente, îți recomand să consulți întotdeauna medicul.

Previous
Previous

Cea mai bună și hrănitoare ciocolată de casă

Next
Next

Tot ce trebuie să ştii despre streptococul de grup B în sarcină