Tot ce trebuie să ştii despre streptococul de grup B în sarcină

Streptococul de grup B (SGB) reprezintă un tip de infecție bacteriană care poate fi prezentă în vaginul, rectul și intestinul unei femei. Acest patogen, cunoscut sub numele de Streptococcus agalactiae, este de fapt un colonizator destul de comun al tractului genital și gastrointestinal. SGB este tranzitoriu, iar o femeie care testează pozitiv într-un anumit moment poate testa negativ în alte momente și vice-versa.

Colonizarea cu SGB are o incidență de 10-30% în timpul sarcinii, un procent relevant, motiv pentru care am decis să scriu acest articol de blog. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 20 de milioane de femei gravide poartă SGB în fiecare an. În timp ce această bacterie nu reprezintă un pericol pentru mamă, poate fi extrem de gravă atunci când este transmisă la bebeluși în timpul sarcinii, nașterii sau în primele săptămâni de viață.

De aproape două decenii, luna iulie a fost recunoscută ca Luna Internațională de Conștientizare a Streptococului de Grup B. Acest lucru înseamnă că, în această lună, se acordă o atenție sporită conștientizării infecției cu SGB la femei. Dar, navigând pe site-ul oficial, am realizat că nu există prea multe informații despre prevenirea infecției cu SGB.

Personal, consider că modul în care sistemul medical abordează streptococul de tip B în timpul sarcinii este extrem de dezamăgitor. Cel mai adesea nu ți se povestește nimic despre această bacterie până în momentul în care este deja necesară testarea. Opțiunea implicită este de a trata infecția cu antibiotice după ce apare, în loc să ne concentrăm (în același timp, nu în loc de) pe prevenirea ei, susținând și educând femeile în avans cu privire la modul de reducere al riscului de infecție.

Antibioticele vor eradica SGB, dar vor distruge și bacteriile benefice din intestinul mamei, bacterii care sunt atât de importante pentru susținerea digestiei ei postpartum, cât și pentru dezvoltarea microbiomului intestinal al copilului la naștere.

Dacă o mamă este pozitivă cu streptococul de grup B, riscul ca bebelușul să dezvolte SGB:

  • Este de 1-2%, când mama nu este tratată cu antibiotice în timpul travaliului.

  • Este de 0,2%, când mama este tratată cu antibiotice în timpul travaliului.

Cu sinceritate vă transmit că nu pun la îndoială importanța screeningului SGB și a tratamentului cu antibiotice în timpul sarcinii (administrat atunci când este necesar). În timp ce nu este periculos pentru mamă, dacă sunt infectați, bebelușii pot dezvolta boli grave, cum ar fi sepsisul, pneumonia sau meningita. Dar lipsa informațiilor și a abordării prevenției în ceea ce privește prevenirea SGB este ceva ce mă întristează.

Testarea SGB este efectuată în mod regulat la 35-37 de săptămâni, o perioadă atât de apropiată de data nașterii încât nu există timp sau aproape deloc timp pentru a schimba acest rezultat. Cu toate acestea, studiile arată că un rezultat SGB-pozitiv poate fi cu succes în doar câteva săptămâni dacă sistemul imunitar al mamei și microbiomul său sunt susținute corespunzător.

Așadar, iată ce poți face începând cu al treilea trimestru pentru a-ți hrăni microbiomul și pentru a reduce probabilitatea de colonizare cu SGB:

  • Redu consumul de zahăr procesat, deoarece este unul dintre principalele lucruri care încurajează creșterea bacteriilor patogene și compromite, de asemenea, imunitatea ta.

  • Mănâncă alimente fermentate zilnic. Acestea vor oferi o sursă naturală de bacterii benefice și vor crește și valoarea nutritivă a meselor tale.

  • Ia probiotice cu o concentrație mare de bacterii specifice vaginului. Două tulpini care au fost demonstrate ca fiind eficiente și au date clinice solide susținătoare sunt Lactobacillus rhamnosus și Lactobacillus reuteri.

  • Consumă oțet de mere crud înainte de mese, deoarece conține acid acetic organic, care inhibă creșterea bacteriilor.

  • Consumă ulei de cocos pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale.

  • Folosește lenjerie de corp din bumbac 100%.

Îți recomand ca o mare parte din focusul tău să se îndrepte către susținerea imunității corpului tău care, în timpul sarcinii și mai ales în primul și în al treilea trimestru, este compromisă. Includerea în alimentație cât mai frecvent a alimentelor nutritive, focusul pe un somn de calitate și gestionarea nivelurilor de stres vor susține, împreună, sistemul tău imunitar în lupta împotriva bacteriei SGB.

Dacă ai fost testată pozitiv pentru SGB înainte sau în timpul sarcinii și dorești să inversezi colonizarea, putem lucra și elabora împreună un protocol de eliminare pentru a reduce riscul de rezultate pozitive mai târziu în sarcină.

Previous
Previous

Cum știi dacă suplimentele pe care le iei sunt potrivite pentru tine?

Next
Next

De ce să introduci alimente fermentate în alimentația copilului tău?