De ce să introduci alimente fermentate în alimentația copilului tău?

Nu-i o noutate că expunerea copiilor la o varietate cât mai mare de gusturi, culori și texturi ajută la lărgirea paletei lor gustative și la setarea unui început aventuros în ceea ce privește relația lor cu mâncarea. Gustul „acru”, adesea neglijat în alimentația bebelușilor din cultura noastră, deține un loc special în acest mozaic de experiențe culinare. Prin alimentele fermentate tradițional, putem deschide ușa către această lume a gusturilor complexe, oferindu-le micuților noștri un prim pas către o alimentație aventuroasă și, în plus, beneficii pentru sănătatea lor intestinală.

Într-o lume unde alimentele procesate, dulci și sărate, domină peisajul culinar, alegerea de a introduce alimente fermentate de la o vârstă fragedă poate fi un antidot împotriva tendinței spre gustul dulce. Această simplă schimbare în alimentația lor poate avea un impact profund asupra dezvoltării gusturilor pe termen lung, orientându-i către alegeri mai sănătoase.

Alimentele bogate în probiotice nu sunt doar o alegere bună, ci una dintre cele mai benefice decizii pe care le putem lua pentru sănătatea copiilor noștri. Laptele matern le oferă un start excelent în viață, grație grăsimilor sănătoase și bacteriilor benefice pe care le conține, și este esențial să continuăm să sprijinim acest fundament cu alimente care complementează și extind aceste beneficii odată cu începutul diversificării. Alimentele fermentate nu sunt doar hrană, ci și “medicament”, susținând digestia, imunitatea și îmbogățind conținutul nutrițional al dietei lor.

Pentru bebelușii născuți prin cezariană, cei care au necesitat tratament cu antibiotice sau care se confruntă cu diverse neplăceri digestive, introducerea alimentelor fermentate poate fi un pas extrem de benefic pentru sănătatea lor intestinală. Despre felul în care se dezvoltă microbiomului intestinal al copiilor am scris mai multe în acest articol.

Corpul uman este un ecosistem complex, ecosistem în care bacteriile benefice joacă un rol crucial. Alimentele fermentate nu doar că aduc în alimentație o diversitate impresionantă de microorganisme benefice, dar și încurajează proliferarea acestora în intestinul nostru, un adevărat bastion al sănătății noastre.

Cum începem?

Introducerea alimentelor fermentate în alimentația celor mici trebuie făcută treptat, după începerea diversifcării, cu cantități foarte mici. Este posibil ca cei mici să aibă o reacție cel puțin surprinsă la prima încercare, dar nu este deloc exclus să își dorească imediat să încerce din nou. Alimentele fermentate reprezintă pentru ei un gust nou, la care trebuie să se adapteze. Este posibil să fie necesare câteva încercări pentru ca cel mic să înceapă să aprecieze aceste arome. Dacă la început refuză alimentele, încercați să le reintroduceți în dieta lor după aproximativ o săptămână.

Produse achiziționate din magazin

Alimentele fermentate în mod tradițional se găsesc doar în zona refrigerată a magazinelor. Varza murată sau castraveții murați disponibili pe rafturile la temperatura camerei sunt conservați în saramură de oțet, conțin deseori zahăr și nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate.

Preparate acasă

Poți prepara cu ușurință acasă legume rădăcinoase lacto-fermentate, varză murată, lămâi conservate, castraveți în stil tradițional, kefir, etc. Procesul de fermentare devine și mai simplu odată ce îl începi și contribuie enorm la sentimentul de satisfacție în bucătărie, cel puțin în cazul meu. Nu am experimentat cu toate, până acum am fermentat varză (sauerkraut și kimchi), castraveți, morcovi, sfeclă și fac deseori kefir. Prin fermentarea acestor alimente acasă mă asigur că folosesc sarea de cea mai bună calitate.

Când începem?

Bebeluși

De îndată ce micuțul tău începe aventura alimentelor solide, este o idee minunată să îi introduci, încet-încet, în lumea fascinantă a alimentelor fermentate. O simplă atingere a linguriței sau a degetului tău înmuiat în zeama unei varze murate sau a altor legume fermentate poate fi primul lor pas către descoperirea acestor arome complexe. Fiecare picătură de zeamă fermentată este plină de proprietăți benefice, un adevărat elixir pentru sănătatea lor intestinală.

Înainte ca bebelușul să devină expert în mestecat, poți transforma varza murată într-o pastă fină pe care să o oferi cu lingurița. Începe prin a-i oferi varza pur și simplu, pentru a observa cum reacționează. Dacă nu pare încântat, încearcă să amesteci varza murată cu puțin avocado. Dacă tot nu îi place, poți să o combini cu puțin piure de mere. Pe măsură ce timpul trece, redu cantitatea de piure de mere, până când îi vei putea oferi varza murată simplă.

Frumusețea alimentelor fermentate nu stă doar în beneficiile lor probiotice, ci și în încurajarea bebelușului tău să exploreze și să se împrietenească cu gusturile acre.

Copii mai mari

Pentru cei mai mari, propune-le să exploreze alimentele fermentate prin adăugarea lor, în cantități mici, alături de mâncărurile cu care sunt deja obișnuiți. Nu le scoate în evidență și nu vorbi despre cât de bune sunt pentru ei. Pur și simplu adaugă-le în farfurie și povestește-i cât se poate de detașat ce reprezintă, dacă și atunci când întreabă. Secretul este să introduci aceste noi alimente într-o manieră subtilă, fără a le evidenția prea mult. Acest lucru chiar poate face diferența, făcându-i pe copii mai deschiși și mai curioși, în loc să fie reticenți sau în fața unor gusturi noi.

Iată un mod prin care poți introduce probiotice naturale într-un mod extrem de ușor în alimentația celor mici și a întregii familii.

Mere probiotice

Ingrediente:

  • 7 mere de mărime medie

  • 1 lingură de zeamă de varză murată (fermentată tradițional, fără oțet)

  • 1 linguriță de scorțișoară (sau ½ lgț scorțișoară, ½ lgț pudră de ghimbir)

Cam cât de simplu se face?

Scoate cotorul merelor și feliază-le. Curăță-le de coajă dacă nu sunt organice. Blitz blitz într-un procesor de bucătărie sau dă-le pe o răzătoare mică, până când se atinge consistența dorită, apoi amestecă-le cu condimentele și zeama de varză murată. Toarnă piureul de mere într-un borcan curat și sigilează-l cu un capac. Lasă-l la temperatura camerei timp de 24+ ore, deschizând borcanul de 1-2 ori pe parcurs pentru a elibera gazele și a verifica progresul.

Și iată câteva moduri de întrebuințare ale acestui piure de mere fermentat în mesele celui mic și ale familiei tale:

Copil mic bea smoothie.

Fiul meu cel mare, H, bând un smoothie cu banane, frunze de spanac, unt de caju, ricotta și mere probiotice.

  1. Topping pentru micul dejun: Încorporează piureul de mere fermentat în iaurtul sau ovăzul de dimineață pentru un add-on probiotic și o notă de dulceață. Poate fi, de asemenea, un topping delicios pentru clătite sau waffles, oferind o alternativă mai nutritivă pentru orice îndulcitor.

  2. Ingredient în smoothie: Adaugă o lingură de piure de mere fermentat în smoothie-ul tău pentru un strat suplimentar de aromă și beneficii pentru sănătatea intestinală. Se combină bine cu banane, spanac și un strop de scorțișoară pentru un început nutritiv al zilei tale. Nu uita de surse de proteine și / sau grăsimi pentru care te poți inspira ghidul meu pentru mese echilibrate.

  3. Bază pentru dressing de salată: Amestecă piureul de mere fermentat cu ulei de măsline, oțet, muștar și ierburi la alegere pentru a crea un dressing de salată gustos și hrănitor.

  4. Cremă pentru întins: Mixează piureul cu brânză cremă, ricotta sau brânză de capră pentru a face o pastă pentru crackers sau pâine prăjită.

  5. Cremă pentru sandvișuri: Combină piureul de mere fermentat cu puțin maioneză sau iaurt grecesc pentru a întinde pe sandvișurile tale cu curcan sau șuncă. Gustul complementează aromele sărate.

  6. Acompaniament pentru brânză: Servește piureul de mere fermentat ca un condiment pe un platou cu brânzeturi. Aciditatea și dulceața sa echilibrează frumos cu bogăția brânzeturilor precum Brie, Camembert sau Cheddar.

  7. Topping pentru desert: Completează un bol cu înghețată de vanilie sau o felie de cheesecake cu piureul pentru o opțiune de desert bogată (și) în probiotice.


Unul dintre multiplele aspecte pe care le abordăm în programul Nourished Family este cum să te hrănești pentru a susține sănătatea intestinală și a microbiomului întregii familii. Nu înainte de a-ți povesti de ce este acest lucru relevant și cât de simplu este să fermentezi alimente acasă.

Înscrie-te pe lista de așteptare pentru a afla când se deschid înscrierile pentru următoarea ediție.

Rețeta merelor probiotice este preluată de la Oh Baby School of Holistic Nutrition.

Previous
Previous

Tot ce trebuie să ştii despre streptococul de grup B în sarcină

Next
Next

Dezvoltarea microbiomului intestinal al copiilor