Tot ce trebuie să știi despre pâinea cu maia

Pâinea din maia sau aluat natural a fost cândva un element de bază umil al multor culturi. Iar călătoria sa de la o metodă tradițională de fabricare a pâinii la un fenomen actualmente în vogă este la fel de bogată și complexă ca și aroma sa acrișoară.

O tradiție revizuită

Rădăcinile procesului de fabricare a pâinii cu maia datează din Egiptul antic și Mesopotamia. Civilizațiile timpurii au dat întâmplător peste acest proces de fermentare, descoperind că un amestec de făină și apă lăsat să fermenteze rezultă într-un preparat spumos și acrișor, capabil să crească și să fermenteze pâinea.

Această metodă de fabricare a pâinii a fost transmisă din generație în generație, ajungând în bucătăriile caselor și brutăriilor din întreaga lume. Cu toate acestea, odată cu apariția drojdiei comerciale în secolul al XIX-lea, maiaua a scăzut în popularitate în favoarea unor metode mai rapide și mai convenabile.

Renașterea aluatului natural

În zilele noastre, maiaua a avut o revenire remarcabilă. Dar ce a declanșat acest lucru? Pe de o parte, dorința de conectare cu obiceiurile străvechi, cu tradiția, care a rezultat într-o dorință de a recupera arta pierdută a fermentației lente și a coacerii artizanale.

În plus, într-o epocă în care oamenii sunt din ce în ce mai atenți la ceea ce consumă, procesul de fermentare naturală și folosirea unor ingrediente de calitate au atras atenția. Pâinea cu maia este lipsită de aditivi și conservanți care se găsesc adesea în pâinile convenționale din magazine, atrăgându-i astfel pe cei care caută opțiuni mai simple și mai sănătoase.

Beneficii nutriționale și aspecte relevante

Se spune că pâinea cu maia oferă o multitudine de beneficii nutriționale. Eu vreau să încep prin a spune că este important să ținem cont de faptul că acest aliment, oricât de dumnezeiesc de bun ar fi, nu înlocuiește în mod regulat alimentele mai dense în nutrienți. Spre deosebire de pâinea convențională însă, prezintă următoarele beneficii:

  • Procesul său lent de fermentare descompune (parte din) acidul fitic, făcându-l mai ușor de digerat și îmbunătățind biodisponibilitatea nutrienților.

    Chiar dacă folosești aceeași făină ca pentru alte tipuri de pâine, procesul de fermentare a pâinii cu maia îi îmbunătățește profilul nutrițional. Acest lucru se datorează bacteriilor lactice care se găsesc în aluatul acrișor și ajută la degradarea fitaților, compuși care se găsesc în cereale și care reduc capacitatea organismului tău de a absorbi unii nutrienți esențiali (fier, zinc, etc). Fitații sunt numiți și antinutrienți.

  • Fermentarea aluatului acrișor crește nivelul de folat din pâine

    Folatul este una dintre vitaminele B necesare pentru a produce globule roșii și albe în măduva osoasă și, printre altele, pentru a produce ADN. Dacă te gândești să concepi un copil sau ești însărcinată și pâinea reprezintă o mare parte din alimentația ta, trecerea la pâinea cu maia este o idee benefică. Înlocuirea sau însoțirea ei cu alimente dense nutritiv este, de asemenea, extrem de relevant în această perioadă a sarcinii în care nevoile tale nutriționale cresc.

  • Este mai ușor de digerat și are un conținut mai redus de gluten

    Totuși, glutenul nu se degradează complet, așa că evită în continuare dacă ai intoleranță sau sensibilitate la gluten.

  • Aluatul cu maia se mândrește cu un indice glicemic mai mic în comparație cu pâinea convențională, ceea ce înseamnă că are un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.

    Țin totuși să menționez că este în continuare pâine, un aliment preponderent bogat în carbohidrați, iar pentru mine acest beneficiu menționat pretutindeni nu este la fel de relevant. Pentru a echilibra cu adevărat mesele, este în continuare nevoie de o sursă de proteine de calitate / grăsimi sănătoase care să însoțească pâinea cu maia.

  • Pâinea cu maia nu este considerată un aliment fermentat

    Deși am văzut articole care menționează că pâinea cu maia conține probiotice, este important să ții cont că procesul de coacere supune acest aliment unor temperaturi cu mult peste 47°C, temperatură de la care majoritatea bacteriilor se degradează sau se distrug. Prelucrarea termică, cum ar fi pasteurizarea sau gătitul, poate reduce semnificativ numărul de probiotice vii prezente în produsul final. Despre alimente fermentate și importanța lor asupra dezvoltării microbiomului am scris pe larg aici.

  • Atunci când oferi bebelușului pentru prima oară pâine…

    Ține cont de faptul că atât grâul, cât și glutenul, sunt alergeni. Recomand, prin urmare, să introduci acești doi alergeni separat. Recomand să începi cu o cereală care nu conține și grâu, și gluten, cum ar fi spelta, orzul, secara sau kamut.

    Revenind însă la realitatea instagramabilă a zilelor noastre, trebuie să recunosc că pâinea cu maia este atât de incredibil de bună încât uneori simt că aș putea trăi doar cu ea zile întregi. În schimb, îmi păstrez ritmul, mănânc pâine doar de câteva ori pe săptămână și mă asigur că o combin cu grăsimi sănătoase și proteine precum sardine, pesto, fâșii de pui, avocado, humus, ciuperci, frunze verzi, germeni, etc.

    Pozele din articol sunt cu pâini făcute de soțul meu în trecut. Căci momentan fabricarea pâinii cu maia la noi acasă este într-o pauză de mai bine de un an. După ce s-a născut al doilea copil, am simțit că nu mai am timp și spațiu (mai degrabă mental) să mă mai ocup de hrănirea unui alt “copilaș”. Între timp însă m-am apucat de fermentate alte alimente, o poveste pe care o sa ți-o spun cu altă ocazie.


    Le urmăresc cu drag pe Floriana, Roxana și Andreea când pregătesc pâine cu maia cu atât de multă naturalețe, simplitate și bucurie.



Previous
Previous

Gustări echilibrate pentru călătorii cu copii mici: opțiuni delicioase pentru aventuri în mișcare

Next
Next

Cea mai bună și hrănitoare ciocolată de casă